Liceul Teoretic Bartók Béla

Liceul Teoretic Bartók Béla

Timișoara

Art Talent Point

Solicitant: Fundația Bartók Béla

Partener: Liceul Teoretic Bartók Béla

Organizator/Finanțator: Centrul de Proiecte, parte a programului Școli Creative.

Scopul proiectului: Proiectul Art Talent Point consolidează parteneriatul dintre organizația non-guvernamentală și școală și extinde rețeaua dintre artiști și profesori, îmbogățind oferta educațională a școlii cu activități artistice care au un impact asupra întregii comunități.

Rezultatul: În cadrul colaborării, Punctul de Dezvoltare a Talentului Artistic va produce un spectacol de teatru care va fi prezentat întregii comunități.

Perioada: Ianuarie – noiembrie 2024.

Activități:
• 10 ateliere de artă pentru elevi,
• o tabără tematică de vară (tabără multidisciplinară la Zolt – în prima săptămână din iulie),
• două evenimente publice (1 iunie: Întâlnirea Generațiilor; sfârșitul lui septembrie: Zilele Culturale Maghiare din Timișoara),
• un atelier de evaluare pentru profesori și artiști.

Echipa de proiect: Dr. Erdei Ildikó – manager proiect, Makai Mercedes – asistent, Debreczeni Cintia – manager financiar, Crepelka-Kovács Beatrix – responsabil monitorizare

Coordonator echipă mentori: Molnos András Csaba
Coordonator grup elevi: Molnos Ildikó
Mentori: Bajkó Attila, Cári Tibor, Keresztes Péter, Száva Enikő, Domschy Mercédesz
Profesori: Nüszl Erzsébet, Szilágyi Borbála Boróka

Elevi participanți: 25 de elevi

Atelierele Art Talent Point

Workshopurile din cadrul proiectului Art Talent Point au avut loc la Liceul Teoretic „Bartók Béla”, în perioada februarie-iunie 2024. Obiectivul acestor ateliere a fost familiarizarea tinerilor cu lumea teatrului: elemente de dramaturgie, arte vizuale, muzică dar și comunicare despre și pentru teatrul. Prin aceste activități elevii implicați au parcurs un proces de intercunoaștere, i-au cunoscut pe mentorii invitați: Molnos András Csaba, Száva Enikő și Cári Tibor de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Bajkó Attila de la Teatrul de Copii „Merlin” precum și Keresztes Péter de la TVR Timișoara și s-au formate echipele care devin protagoniștii spectacolului de teatru, echipa tehnică, echipa care lucrează la elementele de decor și vestimentație și echipa care se vor ocupa de prezentarea și promovarea spectacolului. Acest proces a fost susținut și de cadrele didactice care participă la proiect: Molnos Ildikó – profesor de literatură și coordonatoarea grupului de elevi, Nüszl Erzsébet – profesor de arte vizuale, Szilágyi Borbála – profesor de muzică.

Calendarul atelierelor Art Talent Point:

Workshop 1 (15 februarie) – Atelier de intercunoaștere și de prezentarea proiectului

Workshop 2 (25 februarie) – Atelier de arte vizuale cu mentorul Bajkó Attila

Workshop 3 (7 martie) – Atelier de dicție – comunicare cu mentorul Száva Enikő

Workshop 4 (14 martie) – Jocuri de rol cu mentorul Molnos András Csaba

Workshop 5 (21 martie) – Efecte pe scenă – cameră foto și cameră de acțiune în lumea media cu mentorul Keresztes Péter

Workshop 6 (6-7 aprilie) – Workshop intensiv cu mentorul Molnos András Csaba și Molnos Ildikó

Workshop 7 (18 aprilie) – Atelier media cu mentorul Keresztes Péter

Workshop 8 (23 mai) – Workshop cu elemente de dramaturgie cu mentorul Molnos András Csaba

Workshop 9 (30 mai) – Atelier de creație, comunicare și mișcare scenică cu mentorii Molnos András Csaba, Száva Enikő și cadrul didactic Nüszl Erzsébet

Workshop 10 (13 iunie) – Atelier de muzică cu mentorul Cári Tibor

Art Talent Point for the school

În data de 3 iunie, a avut loc primul eveniment public din cadrul proiectului Art Talent Point. După cele zece workshopuri, tinerii au prezentat câteva din rezultatele procesului de creație, secvențe din spectacolul Jurnalul secret al lui Adrian Mole, (autor: Sue Townsend), în regia coordonatorului artistic Molnos András Csaba, piesă care explorează dificultățile și emoțiile adolescenței.

Spectatorii a avut posibilitatea de a privi în spatele culiselor, ba mai mult, s-au implicat în realizarea unei secvențe din viitorul spectacol. Doamna Molnos Ildikó, coordonatoarea grupului de elevi a facilitat interacțiunea spectatorilor cu protagoniștii de pe scenă. La acest eveniment au participat și unii mentori: Bajkó Attila, Keresztes Péter, Nüszl Erzsébet, Szilágyi Borbála și Száva Enikő.

Art Talent Camp

Grupul de elevi participanți al proiectului, alături de artiști, profesorii și experți au participat la o tabără artistic tematică la Centrul de Formare de la Zolt. În cursul acestei săptămâni echipa a finalizat spectacolul împreună cu decorul, vestimentația, muzica și elementele de promovare ale spectacolului. Toate aceste activități au fost realizate de grupele de elevi sub îndrumarea mentorilor: Bajkó Attila, Keresztes Péter, Molnos András Csaba, Molnos Ildikó, Nüszl Erzsébet, Domschy Mercédesz și Száva Enikő. Tabăra de vară a durat cinci zile și a fost organizată pe ateliere precum teatru, arte vizuale, media și muzică. Pe lângă aceste activități, participanții au avut parte și de drumeții, jocuri de echipă și foc de tabără.

Art Talent Point for the community

În data de 28 septembrie 2024 a avut loc premiera spectacolului realizat de echipa Art Talent Point, spectacolul cu titlul ,,Nu-i ușor” ( Nem könnyű), eveniment organizat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara. Spectacolul a fost prezentat în sala mare a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, cu subtitrare în limba română pentru a asigura accesul tuturor celor interesați, sală care s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Datorită interesului mare pentru spectacol, s-a decis deschiderea pentru public și a repetiției principale. Interesul mare, aplauzele și feedback-urile primite arată succesul rezultatului activităților acestui proiect realizat de elevii Liceului Teoretic „Bartók Béla” cu ajutorul mentorilor artiști și profesori.

Grupul de tineri vineri, în anteziua premierei a susținut și un flashmob în centrul orașului, pentru a atrage atenția asupra importanței educației artistice în dezvoltarea și formarea tinerilor.

Membrii trupei Bartók Diákszínpad sunt: Boros Szonja, Demeter Carina, Farkas-Erdély Kinga, Iván Erika, Kele Dávid, Kőnig Glória, Lőrincz Ervin, Menyhárt Tamás, Mihalca Tudor, Nagy Imre, Varga Brigitta și Vass Réka.

Membrii echipei creative care au contribuit la realizarea spectacolului sunt: Balázs-Fülöp Máté, Csutak Evelin Dóra, Jakab Rebeka, Kovács Eszter, Maskulik Réka, Nagy Alexander, Nagy Natália, Simó Melitta, Szilágyi Bence, Vad Natália Izabella, Varga Andrea Terézia și Zabos Noémi.

Mentorii cărora le mulțumim pentru sprijinul lor sunt: Száva Enikő – relații publice, Bajkó Attila – scenografie, Nüszl Erzsébet – design de costume, Cári Tibor – compozitor și vocalist, Szilágyi Boróka, Domschy Mercédesz – corepetitor, Keresztes Péter – media și film, Molnos András Csaba – conducătorul trupei Bartók Diákszínpad, Molnos Ildikó – coordonatoarea echipei de elevi.

Evenimentul de închidere al proiectului Art Talent Point

Pe 15 octombrie a avut loc evenimentul de închidere al proiectului Art Talent Point, un atelier profesional cu mentorii și invitații acestora. Participanții au evaluat munca desfășurată în ultimele luni și au discutat idei noi privind modalități de transmitere culturală.

Reportajul ilustrat despre evenimentul de încheiere al proiectului Art Talent Point se poate vizualiza accesând următorul link:

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Accessibility Toolbar