Liceul Teoretic Bartók Béla

Liceul Teoretic Bartók Béla

Timișoara

Bartók, pianistul

“Felul în care cânta la pian era de o plasticitate și o claritate fără egal, era ca și cum ar fi modelat fiecare dintre piese din piatră, asemeni unei sculpturi. Avea un stil specific, foarte convingător, caracteristic numai lui.“ – Lajos Hernádi

În 1901, Béla Bartók s-a înscris la facultatea de pian și compoziție de la Academia de Muzică, unde sub îndrumarea profesorului său de pian, István Thomán (al cărui profesor a fost însuși Ferenc Liszt) a devenit în doi ani artist concertist care a urcat pe scenă atât ca solist, cât și ca muzician de muzică de cameră.
În calitate de absolvent, primul său concert independent l-a susținut în orașul natal, Sânnicolau Mare. În Timișoara a concertat pentru prima oară în februarie 1906, la acea vreme interesul față de persoana sa fiind unul redus. Mai apoi, la Timișoara a mai apărut în fața publicului de trei ori: în 1924, în 1926 și în 1936, acesta din urmă fiind, din cauza condițiilor politice nefavorabile, ultimul său concert din România.

În fiecare dintre etapele vieții sale, pe prim plan s-au aflat alte lucruri: uneori colecționa muzică populară, altă dată preda muzică, uneori susținea mai multe concerte, altă dată compunea mai mult. După 1913, timp de patru ani și jumătate, activitatea sa ca pianist aproape că a încetat, însă după Primul Război Mondial, când activitatea concertistică a început să înflorească, Bartók s-a implicat și el activ și a urcat tot mai frecvent pe scenă. Repertoriul său a inclus opere de Scarlatti, Bach, Mozart, Brahms, Liszt, precum și propriile sale lucrări. A susținut în mod regulat concerte la Viena, Paris, Londra și în alte centre muzicale din Europa. În a doua jumătate a anilor 1920 a avut turnee majore atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Uniunea Sovietică. În decursul unui deceniu a susținut 271 de concerte în 17 țări din toată lumea, ocupându-se personal de organizarea călătoriilor.

Astăzi există peste nouă ore de înregistrări cu felul în care a cântat Bartók la pian; calitatea acestor înregistrări diferă, însă fiecare dintre ele reprezintă o resursă valoroasă.

„În mod interesant, soarta a făcut ca atât primul său concert individual, cât și concertul său de rămas bun din România să aibă loc în locul său natal, în Banat.” – János Szekernyés 

Sursa fotografiilor: Centrul de Cercetare pentru Științe Umaniste, Institutul de Muzicologie, Arhiva Bartók, Budapesta; Muzeul Național de Istoria Teatrului, Budapesta; Centrul de Cercetare și de Muzeu Omagial “Liszt Ferenc”, Budapesta.

Echipa de proiect a Zilelor Folclorice Bartók: Debreczeni Cintia, Erdei Ildikó, Makai Mercedes, Orosz Sándor și Virginás Emese.  Textele au fost traduse în limba română și engleză  de către Laslavic Tímea și Molnár Tímea. Traducerea QUIZ-ului în engleză de către Vajna Gabriella.

Proiect finanțat prin Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023

Accessibility Toolbar