Bartók Béla Elméleti Líceum

Bartók Béla Elméleti Líceum

Temesvár

Irodalmi Karaván

„Az alkotó olyan lencse és tükör, amelyen átmegy a világ.”
Irodalmi Karaván – Vajdasági írók Temesváron, a Bartók Líceumban
Az Erdélyi Magyar Írók Ligája Irodalmi Karaván elnevezésű rendezvénysorozata keretében vajdasági írók folytattak párbeszédet, eszmecserét iskolánk 9–12. osztályos irodalmat kedvelő és művelő tanulóival. Az Irodalmi Karaván célja az, hogy a különböző országokban élő magyar írók és költők az országhatárokat átíveljék, egymást megismerjék, alkotásaikat népszerűsítsek és közelebb hozzák a kortárs irodalmat kedvelőkhöz közönségtalálkozók és felolvasások szervezése által. A vajdasági meghívottakkal – Beszédes István, József Attila-díjas költő, drámaíró, műfordító és szerkesztő, irodalomszervező; Hernyák Zsóka, Sinkó Ervin-díjas író; Sándor Zoltán, Herceg János-díjas író, szerkesztő, kritikus, újságíró – Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke beszélgetett.
A találkozó négy kérdés megválaszolása köré épült fel: A kortárs szerző hogyan és milyen csatornákon keresztül tudja műveit népszerűsíteni; mi a népszerűség és hogyan lehet szert tenni rá? Mi határozza meg napjainkban az irodalmat? Hogyan tud pályára lépni a fiatal szerző; hogyan indult a meghívottak irodalmi pályafutása? Mi napjaink szerzőinek ars poeticája; leírja, átírja vagy újraírja az alkotó a valóságot; milyen hatások és benyomások irányítják az alkotás folyamatát?
Következzen néhány gondolat a válaszokból. Az irodalmat a kritika és a marketing is meghatározza. A szerző önmaga nem elég az igazi marketinghez – a marketing elveszi az alkotási időt. Az irodalomhoz olvasói érdeklődés is szükséges. Beszélgetni kell az alkotásokról. Az eszmecsere építő az alkotó számára. A pályakezdéshez fontos az ambíció (hinni a saját tehetségünkben, elküldeni a művünket pályázatokra, merni megmutatni szerzeményeinket), az olvasásért való rajongás (aki olvas, az előbb utóbb azt fogja érezni, hogy neki is meg kell próbálni az írást), a nyelv birtoklása (aki birtokolja a nyelvet, az el fogja tudni mondani a gondolatait), az álom és a tehetséggondozás (az irodalomtanár szerepe meghatározó). Az irodalom mindig az irodalomból születik – akarva akaratlanul meghatározzák alkotásainkat olvasmányélményeink, kedvenc szerzőink. Az alkotó olyan lencse és tükör, amelyen átmegy a világ.
Az eseménysorozat partnere a Temesvári Irodalmi Kör, a Várbástya Egyesület, a Bartók Béla Elméleti Líceum és a Csiky Gergely Főgimnázium, támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Balla Lóránt, magyarszakos tanár