Bartók Béla Elméleti Líceum

Bartók Béla Elméleti Líceum

Temesvár

Középiskolások Hosszú Hétvégéje

A Kolozsvári Babes -Bolyai Tudományegyetem 2024. szeptember 19-22-e között szervezte meg a Középiskolások Hosszú Hétvégéjét. Iskolánkból négy tanuló vehetett részt ezen az alkalmon, ahol a neves egyetem különböző karait ismertették az idei végzős diákokkal.
A csütörtöki nap nagy része utazással és a szállás elfoglalásával telt, de a délutáni órákban lehetőségünk adódott a várossal is ismerkedni. Péntek reggel a megnyitó keretében az egyetem professzorai közül többen is köszöntöttek bennünket, valamint meghallgattunk egy plenáris előadást a következő témakörben: ,,Közgazdaság, mint a világ tükre: az önérdek és a közérdek kapcsolata”. Az előadás után egy csapatösszerázó foglalkozáson vettünk részt, ahol velünk egykorú fiatalokkal beszélgethettünk, ismerkedhettünk. A nap további részében párhuzamosan több előadást is meghallgathattuk, melyek valóban nagyon sokrétűek és nagyon izgalmasak voltak a következő témákat boncolgatva: ,,Hogyan manipuláljunk egy társadalmat?” ,,Gazdák és paraziták”; ,,Vigyázz,mert jön a …mamut!”, ,,Okos eszközök automatizált tesztelése egy robotkár és MI segítségével”. Sokat tanulhattunk, sok minden felkeltette az érdeklődésünket, de ezen felül ráébresztettek bennünket arra, hogy melyik az a terület, amivel szeretnénk a továbbiakban is foglalkozni.
Szombaton lehetőségünk volt megnézni a Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kart, majd ezt követően különböző Workshopokon vettünk részt:,,Gyakorlati bevezetés az Arduino programozásba”; ,, A nonverbális kommunikáció mítoszai”. Ezt követően kincskeresésen vettünk részt, ahol a csapatunk 3-ik díjban részesült. Vasárnap reggel egyetembemutatón vettünk részt, ahol ismertették, hogy a különböző szakokra hányan jelentkezhetnek, illetve alternatív programokat mutattak be. A sok izgalmas program és lenyűgöző előadások és bemutatók után búcsút intettünk a szép városnak, amelynek a pezsgő egyetemi hangulata máris azt az érzést keltette bennünk, hogy jó lenne ide visszatérni. Nagyon hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy résztvehettünk ezen az alkalmon.
A csapat nevében Bódis Abigél, XII.MI.