RESURSE EDUCAȚIONALE

Képes történetek

A Képes történetek játékcsomag rendszerint kartonalapú képkártyákat tartalmaz, melyek alapos megfigyelése, összefüggések felismerése után a megfelelő, logikus sorrendbe kell rakni. A logikusan sorba rendezett képek láncolatából (4-6 kép) egy történet áll össze, amelyet a tanulónak el kell mesélnie. A történetek ideálisak az elbeszéléshez és a vitához. A játékcsomagnak ismeretes olyan változata is, amely egy kérdőjelet ábrázoló kártyát tartalmaz. A kérdőjeles kártyáknak speciális szerepük van a játékban: a kirakott képek bármelyikét kicserélhetjük a kérdőjelet ábrázoló kártyával, így a gyermek fantáziájára bízzuk a történet folytatását.

1. Mit fejleszt?

– Észlelést: pontos megfigyelést, különbségek felismerését, térbeli kapcsolatok megfigyelését, vizuális memóriát,
– beszédkézséget, szóbeli szövegalkotást, párbeszédek alkotását,
– szókincset,
– a rövidtávú és hosszútávú memóriát, sorrendiséget, szerialitást (időrendiséget) és a minimális differenciák felismerését,
– szerepjátékot.

2. Mikor használható?

– tanórán
– délutáni foglalkozáson
– egyéni fejlesztésben, felzárkóztatásban

3. Célcsoport:

A doboz tartalmától, témakörtől függően 3 éves kortól akár 15 éves korig is alkalmazható, óvodában, általános iskolában.
Játszható egyedül, párban vagy csoportban.

4. Leírás:

A játék típusától függően, a tanulónak 4-6 képkártyát kell logikus sorrendbe helyeznie, majd erről mesélnie. Ugyanakkor a pedagógus kreativitásán múlik, milyen változatokat alkalmaz.
– 4 kártyát kell logikus sorrendbe kell rakni. A történet megfogalmazásában a gyermek szemtanúként próbálja megfogalmazni a történetet vagy a történet megfogalmazásában a gyermek maga lehet a szereplő. Ezt mindig ő maga dönti el. Kérdésekkel segíthetjük a cselekmény kibontakozását.

– 5-6 kártyát kell logikus sorrendbe rakni, de tartozik hozzá egy kérdőjeles kártya, amelyik az egyik kártyát helyettesítheti Mi történhetett? szereppel. Tehetjük a kérdőjeles kártyát utolsónak, ilyenkor feltehető a Mi fog történni? Te mit tennél következőnek? kérdések. Így a történet másféleképpen végződhet. Ez a kérdőjeles kártya felhasználható más képsorozatban is.

 4 kártyát kell logikus sorrendbe rakni úgy, hogy adott két induló kártya, majd a következő kettő pozitív vagy negatív tartalmú folytatás lehet. Amikor a történetet kétféleképpen lehet befejezni, nem csak a nyelvi fejlesztést szolgálja, hanem erkölcsi értékekre, helyes viselkedési normákra is hangsúlyt fektet. A helyzetek közös elemzésével rávezethetjük a gyerekeket a helyes viselkedésre.Megmozgatja a gyermekek fantáziáját, segít az önálló vélemény, álláspont megfogalmazásában, ha megkérdezzük, mi vezethetett egyes helyzetekhez.

5. A munkacsoport tapasztalatából:

– leköti a gyerekeket, az izgága, problémás gyerek is szívesen, hosszú ideig töretlen érdeklődéssel dolgozik vele
– szabatosabb a gyermekek kifejezésmódja, amit a tanórákon is tudnak hasznosítani, egyre ritkábban használják az „izé…” ,az „ööö….”, valamint az „és utána” fordulatokat
– önbizalomnövelő, nem élik meg kudarcként, ha téves a megoldás

A munkacsoport tagjai:

Erdei Ildikó, Major Melinda, Szabó Csilla, Tasi Ottilia

 © 2019